جوانسازی و ضدپیری, جوش و آکنه

استرس با پوست و بدن چه می کند؟

بدن انسان به گونه ای طراحی شده که در شرایط پرخطر و پرتنش در وضعیت جنگ یا گریز قرار میگیرد. در این شرایط سرعت ضربان قلب افزایش می یابد، سرعت تنفس افزایش می یابد و در بدن هورمونی به نام آدرنالین ترشح می شود.

این وضعیت هیجان زده برای این است که انسان یا مبارزه کند یا تا جای ممکن سریع بدود و فرار کند تا نجات پیدا کند.

پس در واقع استرس به خودی خود مفید است و باعث بقای انسان و یا حتی حیوانات در طی پروسه تکامل شده است.

اما گاهی استرس مزمن می شود. مثلا فردی که شغل پراسترس دارد، یا موقعی که فرد درگیر اختلافات خانوادگی است. یا مثلا شرایطی که در حال حاضر در کشور ما وجود دارد.

در این شرایط که استرس مزمن است اگر با عامل استرس مقابله نکنیم، بدن آسیب می بیند.

در این ویدئو آسیب هایی که در اثر استرس به پوست وارد می شود توضیح داده شده

و چهار راهکار برای مقابله با آن ارائه شده است

ویدئو را با دقت تا انتها ببینید و اگر مفید بود برای دوستان تان بفرستید تا در شرایط پر استرس این روزها استفاده کنند

استرس چیست؟

استرس در واقع وضعیت بدن در شرایط پرتنش است و در واقع همان چیزی است که در طی پروسه تکامل باعث بقای بشر و حیوانات شده است.

دو نوع استرس داریم:

  • استرس حاد و موقتی مثل استرسی که شب امتحان تجربه می کردیم. در این نوع استرس وقتی شرایط عادی می شود، بدن هم به وضعیت نرمال خود برمی گردد و آرام می شود. مثلا استرس شب امتحان، بعد از اینکه امتحان را میدادیم از بین می رفت و بدن هم ارام می شد. بدن در واکنش به شرایط تنش زا موادی مثل هورمون ها و نوروترانزمیترها را تولید می کند که مکانیزم دفاعی بدن را تحریک می کنند.

انواع استرس

دو نوع استرس داریم:

  • استرس حاد و موقتی مثل استرسی که شب امتحان تجربه می کردیم. در این نوع استرس وقتی شرایط عادی می شود، بدن هم به وضعیت نرمال خود برمی گردد و آرام می شود. مثلا استرس شب امتحان، بعد از اینکه امتحان را میدادیم از بین می رفت و بدن هم ارام می شد. بدن در واکنش به شرایط تنش زا موادی مثل هورمون ها و نوروترانزمیترها را تولید می کند که مکانیزم دفاعی بدن را تحریک می کنند.
  • استرس مزمن: وقتی که عامل تنش زا برطرف نمی شود مثلا زمانی که فرد شغل پر استرسی دارد، یا مشکل خانوادگی شدید دارد، استرس مزمن می شود. در این شرایط بدن همیشه در حال واکنش به عامل استرس زا است و مرتب مواد شیمیایی تولید می کند که برای سیستم ایمنی بدن مضر است و باعث اختلال در عملکرد سیستم ایمنی می شود. افزایش ترشح سبوم و التهاب پوست در اثر استرس مزمن اتفاق می افتد.

مسابقه طناب کشی

هنگامی که دچار استرس مزمن هستیم، در بدن هورمون های  کورتیزول و آدرنالین تولید می شود.  کورتیزول و آدرنالین قند خون را بالا می برند و در مقابل انسولین قند خون را پایین آورده و کنترل می کند. در بدن ما هورمون ها همیشه در حال کشمکش هستند. به گونه ای که انگار مسابقه طناب کشی بین کورتیزول و آدرنالین از یک طرف و انسولین از طرف دیگر برقرار است. اگر قوا متعادل باشد، در واقع تعادل هورمونی برقرار است و بدن سالم می ماند. اما اگر توازن به یک طرف برود مثلا تیم کورتیزول و آدرنالین برنده شوند یا برعکس بازنده شوند، تعادل به هم خورده وسلول های بدن آسیب می بیند.

مسابقه طناب کشی

یکی از مهمترین عوامل برهم زدن این توازن استرس است. در اثر استرس، تیم کورتیزول و آدرنالین به انسولین غلبه می کند پوست و بدن آسیب می بیند.

آسیب های پوست در اثر استرس

آسیب هایی که به پوست در اثر استرس وارد می شود به سه دسته تقسیم می شود:

  • آسیب هایی که در اثر افزایش سبوم ایجاد می شود.
  • آسیب هایی که در اثر انسداد منافذ پوست ایجاد می شود
  • آسیب هایی که در اثر التهاب پوست ایجاد می شود

سلولهای چربی توسط عواملی مثل نوروترانزمیترها، کورتیزول و آندروژن تحریک می شوند.

  • اگر بخواهیم خیلی ساده بیان کنیم: نوروترانزمیترها موادی که اتصال عصب را به سلولها برقرار می کنند. در هنگام استرس نوروترانزمیترها مثل ماده P ترشح میشوند. که باعث تحریک سلولهای چربی و افزایش سبوم در پوست می شوند.

کورتیزول همچنین با افزایش ریزش سلولهای مرده از دیوار سلولهای دیوار فولیکول باعث ایجاد انسداد در منافذ پوست می شود.

ریزش سلولهای دیوار فولیکول در اثر استرس

بلای دیگری که استرس سر پوست می آورد ایجاد رایکال های آزاد است. رادیکال های آزاد به گونه های فعال اکسیژن گفته می شود تشنه الکترون هستند.

به سلولهای سالم حمله می کنند تا خودشان به وضعیت پایدار برسند، اما در عوض به سلولها آسیب می زنند.

اگر به ملانوسیت ها حمله کنند باعث می شوند که ملانین تولید نشود. مثلا سفیدشدن مو در اثر استرس به خاطر رادیکال های آزاد است که به سلولهای ملانوسیت مو حمله کرده است.

رادیکال های آزاد اگر به سلولهای فیبروبلاست حمله کند، کلاژن سازی و الاستین سازی در پوست کاهش می یابد و عوامل پیری بروز می کند. به همین علت است که کسانی که استرس مزمن دارند زودتر پیر می شوند.

رادیکال های آزاد همچنین ممکن است باعث ایجاد جوش های پوستی شود

رادیکال های آزاد

راهکارهای کاهش آسیب های ناشی از استرس

  • افزایش فعالیت بدن یا تحرک بیشتر. گفتیم که در هنگام استرس بدن در وضعیت جنگ یا گریز قرار می گیرد. این تحرک کمک می کند تا بدن در وضیعت طبیعی مناسب شرایط استرس قرار بگیرد
  • تکنیک های آرام سازی و مدیتیشن. دوری از افکار مزاحم. هر موقع فکر بدی که آرامش تان را به هم می زند به سراغتان آمد سعی کنید به آن فکر نکیند. از تکینیک های مدیتیشن استفاده کنید
  • تغذیه متناسب با شرایط استرس : در شرایط استرس، فرد به شکل ناخودآگاه به ریزه خواری و مصرف شیرینی و غذاهای قنددار رو می آورد. به این ترتیب قند خون بالا می رود و در مبارزه طناب کشی انسولین با کورتیزول و آدرنالین در واقع به تیم کورتیزول کمک می کنیم. منظم غذا خوردن و کاهش مصرف مواد قندی در واقع تغذیه مناسب شرایط پر استرس است.
  • حفظ امید و انگیزه و پرهیز از بی حوصلگی. در صورتیکه امیدمان را از دست بدهیم و بی حوصله شویم برای انجام روتین های پوستی انگیزه لازم را نخواهیم داشت. بنابراین آلودگی هایی که از صبح تا شب روی پوست مانده و چربی هایی که در اثر کورتیزول بیشتر ترشح شده روی سطح پوست باقی خواهد ماند.

راهکارهای ارائه شده در واقع راهکارهای غیر دارویی بودند. توجه داشته باشید که ممکن است نیاز به مصرف دارو هم داشته باشیم که در این صورت باید به هماهنگی پزشک معالج انجام شود.

محصولات آموزشی مرتبط با این مبحث

راز جوانی: آشنایی با ترکیبات و محصولات ضدپیری

تومان1,000,000

فیلم وبینار لیفت و جوان سازی مبارزه با پیری پوست به زبان ساده می باشد. در این آموزش که مبتنی بر 5 ساعت آموزش کامل ، فیلم پرسش و پاسخ ها، همراه با فایل PDF اسلایدها است سرفصل هایی مثل  جوان سازی لایه شاخی ، لایه برداری پوست سالخورده، آنتی اکسیدان ها و رادیکال های آزاد ، حفاظت از مویرگ ها، دستگاه های جوان ساز ، ماساژ لیفت و همه چیز در مورد رتینول و جوان ساز ها گفته می شود

روتین های پوستی(پوست چرب-پوست خشک)

تومان1,400,000

فیلم ضبط شده وبینارهای روتین های پوست خشک و روتین های پوست چرب همراه با فیلم ضبط شده پرسش و پاسخ هافایل pdf اسلایدها در این آموزش می آموزید که چگونه نوع پـوست را تشخیـص دهید و مطابق آن، راهکارهای مراقبتی ارائه یا محصولات مناسب معرفی کنید.در این آموزش هم روتین های خانگی (هوم کر) و هم روتین های سالنی (کابین) آموزش داده شده است.

هشت پا – کارگاه لک به زبان ساده

تومان1,700,000

فیلم ضبط شده وبینار آموزشی هشت پا، یا همان کارگاه لک به زبان ساده با سرفصل هایی پیرامون مشکلات پوستی ناشی از لک ، آناتومی، عوامل ایجاد، پیشگیری، درمان و تمام موارد مرتبط با آن می باشد. این DVD شامل یک ساعت مطالب پیش نیاز 6 ساعت آموزش کامل ،فیلم پرسش و پاسخ ها ،همراه بافایل PDF اسلایدها می باشد.

author-avatar

درباره احسان حسنانی

مدرس و پژوهشگر مراقبت از پوست، کارشناس ارشد گرایش بیوتکنولوژی، با بیش از 20 سال فعالیت در حوزه مراقبت از پوست و مو، آرایشی بهداشتی و کازمتیک

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.