روتین های پوستی

اسکراب اسکالپ بعد از کاشت مو

اسکراب اسکالپ بعد از کاشت مو

پس از انجام کاشت مو، حداقل به مدت دو ماه نباید هیچ‌گونه اسکراب اسکالپ یا لایه‌برداری پوست سر انجام شود. در این بازه زمانی، گرافت‌های پیوندشده هنوز به‌طور کامل تثبیت نشده‌اند و هرگونه تحریک فیزیکی می‌تواند موجب آسیب به روند تثبیت آن‌ها شود.

پس از گذشت دو ماه، در صورت نبود علائم التهابی یا حساسیت پوستی، استفاده از لایه‌بردارهای بسیار ملایم مانند آنزیم‌ها یا اسیدهای ضعیف (مثل لاکتیک اسید یا سالیسیلیک اسید در غلظت پایین) از نظر علمی بلامانع است. با این حال، یکی از موارد مهمی که باید در نظر گرفته شود، ریزش موی تلوژن افلوویوم (Telogen Effluvium) است که می‌تواند در ماه‌های پس از کاشت رخ دهد.

تلوژن افلوویم ناشی از کاشت مو

تلوژن افلوویوم به شرایطی اطلاق می‌شود که در آن درصد قابل توجهی از موها، به‌طور ناگهانی وارد فاز استراحت (تلوژن) چرخه رشد مو شده و در نتیجه، ریزش گسترده‌ای را تجربه می‌کنیم. در حالت طبیعی، حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد موها در فاز رشد (آناژن) هستند و تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد در فازهای کاتاژن و تلوژن قرار دارند. اما در تلوژن افلوویوم، این نسبت به‌هم می‌ریزد و ممکن است تنها ۵۰ تا ۶۰ درصد موها در فاز آناژن باقی بمانند.

این اختلال معمولاً به دلایل زیر ایجاد می‌شود:

  • استرس جراحی یا ترومای مکانیکی ناشی از فرایند کاشت

  • التهاب بافتی و واکنش بدن به فرایند پیوند

  • کاهش موقت خون‌رسانی به فولیکول‌ها

این وضعیت معمولاً موقتی است اما در برخی افراد، ممکن است تا حدود یک سال نیز ادامه یابد.


مراقبت موهای تازه کاشته شده باشید!

با توجه به حساسیت بالای فولیکول‌های مو در این دوره، توصیه می‌شود:

  • تا شش ماه اول پس از کاشت، از هرگونه اسکراب فیزیکی کلاسیک (شامل استفاده از براش، اسکراب نمکی، اسکراب شکری و دانه ای) اجتناب شود.

  • در صورت نیاز به لایه‌برداری، می‌توان از ماه سوم یا ترجیحاً پس از شش ماه، لایه‌بردارهای ملایم شیمیایی یا آنزیمی را با احتیاط و ترجیحاً تحت نظر متخصص پوست استفاده کرد.

  • اگر پوست سر دچار انسداد، پوسته‌ریزی یا التهاب مزمن شده باشد، انجام لایه‌برداری ملایم پیش از این زمان نیز ممکن است ضروری باشد، اما باید با بررسی بالینی دقیق همراه باشد.

 

در حالت کلی، بهتر است تا یک سال نخست پس از کاشت مو از هرگونه اسکراب شدید یا تحریک مکانیکی پوست سر خودداری شود تا نه‌تنها گرافت‌ها فرصت کافی برای رشد و تثبیت بیابند، بلکه از تحریک ریزش موی ثانویه نیز پیشگیری شود.

author-avatar

درباره احسان حسنانی

مدرس و پژوهشگر مراقبت از پوست، کارشناس ارشد گرایش بیوتکنولوژی، با بیش از 20 سال فعالیت در حوزه مراقبت از پوست و مو، آرایشی بهداشتی و کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *