مدت زمان 7:05
به نام خدا احسان حسنانی هستم از سری آموزش های ویدئویی روش های نفوذ به پوست تا الان شش قسمتش را برایتان گفتم و امروز می خواهم قسمت هفتمش را برایتان بگویم. راهکار هفتم نفوذ ترکیبات به پوست، استفاده از ترکیباتی است به اسم حامل که از جنس فسفولیپید (Phospholipid) هستند به این ها لیپوزوم می گویند.
قبل از این که به شما بگویم لیپوزوم چه کار می کند و چرا باعث افزایش نفوذ می شود اجازه دهید ساختارش را به شما معرفی کنم و بگویم دقیقا چیست؟ لیپوزوم یک وزیکول (Vesicle) است یعنی یک ساختار کروی شکل است، یک کره تو خالی است که داخلش یک بخش آب دوست وجود دارد که با یک بخش چربی دوست احاطه شده که خودش از مولکول های دو لایه ای یا بای لایر (Bylayer) تشکیل شده است.
بای لایر یعنی چه؟ یعنی یک لایه این جاست، یک لایه این جاست، یک لایه این جاست، یک لایه این جاست و این دو لایه ای در واقع کره را احاطه کرده است. به این لیپوزوم می گویند.
حالا این لیپوزوم به چه دردی می خورد؟ گفتم از فسفولیپید تشکیل شده است. لیپیدهای لایه شاخی (Stratum corneum) ما و لیپیدهای غشای سلول ما از جنس فسفولیپید هستند یعنی این ها به آن دو لیپید شباهت دارند.
بنابراین از نظر تئوری، نفوذ اینتراسلولار (Intercellular route) یعنی از بین سلول ها وقتی که می خواهد عبور کند و نفوذ ترانس سلولار (Transcellular route) یعنی از داخل سلول که می خواهد عبور کند توسط این ترکیبات لیپوزومال (Liposomal) میسر خواهد شد به صورت تئوری.
حالا در عمل در ادامه به شما می گویم که چه مشکلاتی ممکن است وجود داشته باشد.
یک سری ترکیبات هستند کلا از خانواده آنتی اکسیدان ها (Antioxidant). این ها مشکل پایداری دارند. علاوه بر مشکل پایداری دو مشکل دیگر هم دارند، مشکل محدودیت انحلال و مشکل نفوذ به پوست.
حالا بخواهم نام ببرم از جمله آنتی اکسیدان های آب دوست، ویتامین C را می توانم نام ببرم و از جمله آنتی اکسیدان های چربی دوست می توانم ویتامین های A، D، K و E را نام ببرم. حالا می خواهید یادتان بماند ویتامین های ADEK به آن ها می گویند. این ها هم مشکل حلالیت دارند، هم مشکل پایداری، هم مشکل نفوذ به پوست.
یادتان است گفتم ویتامین C ترکیبی است که از پوست در برابر رادیکال های آزاد (Free radicals) محافظت می کند؟ خوب این برای این که بتواند نقش محافظتی خودش را ایفا کند باید وارد لایه میانی پوست شود و تا یک اندازه ای ذخیره آن جا وجود داشته باشد تا بتواند این نقش را ایفا کند. اگر به مقدار کافی در لایه میانی پوست نباشد این نقشش را ایفا نمی کند.
خوب برای این که این ترکیبات را به داخل پوست نفوذ دهند این ها را داخل یک کپسول هایی به نام لیپوزوم می کنند این کره تو خالی را به کپسول تشبیه می کنند. دیدید کپسول داخلش دارو است بعد بسته می شود راحت وارد سیستم گوارش می شود این ها هم به کپسول تشبیهش می کنند، می گویند انکپسوله کردن یا غلاف پوشانی.
ویتامین های آب دوست مثل ویتامین C در این بخش آب دوستش می رود یعنی این بخش کره ای که داخلش است و ویتامین های چربی دوست مثل ویتامین A، ویتامین D، ویتامینE و ویتامین K به این قسمت چربی دوستش می رود یعنی لا به لای این دم های فسفولیپیدی قرار می گیرد.
حالا وقتی که این فسفولیپید، این حامل هایی که حاوی مواد موثره هستند داخل کرم یا سرم شما باشد روی پوست مالیده شود از دو طریق وارد پوست می شود:
می گویند از بین سلول های لایه شاخی و از داخل سلول ها
چرا؟ در این شکل یکی از این شرکت هایی که این فسفولیپیدها را می سازد این گونه آمده تئوری سازی می کند می گوید ببینید از آن جایی که به غشای لیپیدی سلول ها شباهت دارد، می گوید سلول ها یا می توانند این را بلعش کنند یا این می تواند در اثر تماس با غشای سلولی، ماده موثره یا ماده فعالش وارد پوست شود.
اما در عمل کار به این سادگی ها هم نیست در عمل این اتفاق می افتد:
خیلی وقت ها ترکیبات لیپوزومی تا میانه راه می آیند و دیگر بیشتر از این نفوذ نمی کنند چون لایه شاخی یک لایه پر پیچ و خم خیلی صعب العبور است برای عبور مواد و پیشرفت هایی که در صنعت داروسازی و آرایشی بهداشتی اتفاق افتاده باعث شده یک ترکیباتی تولید کنند به اسم ترنسفروزم (Transfersomes) که در واقع لیپوزوم هایی است که اصلاح شده، قدرت نفوذش افزایش پیدا کرده تا این ترکیبات بتواند از این دو تا مسیری که به شما گفتم وارد پوست شود.
البته اگر هم وارد پوست نشد این فسفولیپیدها یک خاصیت جالبی که دارند این است که با لیپیدهای لایه شاخی شباهت دارند یعنی اگر حتی وظیفه اصلی شان را انجام ندادند، به لایه میانی پوست نفوذ نکردند و همین وسط های کار ماندند این باعث می شود که لیپیدها ی لایه شاخی که از دست رفته یک مقداری جبران شود یعنی برای درمان اِگزما می گویند خود این فسفولیپیدهای خالی که داخلش چیزی نیست هم حتی اگر استفاده کنید نقش اِمولینت (Emmolient) دارد، می تواند آن لیپیدهای لایه شاخی که از دست رفته را جبران کند.
اما پیشرفت های علم و تکنولوژی این امیدواری را داده که استفاده از ترکیبات لیپوزومال مخصوصا نوع پیشرفته آن ها بتواند کاری کند که ویتامین ها و ترکیبات آنتی اکسیدان از لایه شاخی پوست عبور کنند، به لایه های عمقی اپیدرم (Epidermis) یا حتی لایه درم (Dermis) برسند. ممنونم از توجه تان. در ویدئوی آینده روش بعدی را هم خدمتتان می گویم.
محصولات آموزشی مرتبط با این مبحث
چلچراغ کابین آپدیت 1403
تومان2,500,000چهل درس کاملا ضروری مراقبت از پوست که برای ورود به این حرفه باید حتما بلد باشید.
اولین گام برای ورود به دنیای بیوتی تراپی و مراقبت از پوست حرفه ای
مخاطبین اصلی :بیوتی تراپیست ها و کاربران حرفه ای اسکین کر و کلیه افرادی که مراقبت از پوست را به عنوان شغل خود انتخاب کرده اند