ضدآفتاب

پماد زینک اکساید به جای ضدآفتاب

زینک اکساید به جای ضدآفتاب

زینک اکساید یا اکسید روی که به آن اکسید دوزنگ هم گفته می شود یک فیلتر فرابنفش وسیع الطیف ایمن و ارزان است.

وسیع الطیف است: یعنی جلوی طیف وسیعی از پرتوهای فرابفنش را می گیرد. UVA/UVB فیلتر است.

ایمن است: تا 25 درصد می تواند استفاده شود و حساسیت ایجاد نمی کند. حتی برای پوست های حساس مفید است

ارزان است: پماد زینک اکساید را با قیمت خیلی کمی می توان از داروخانه ها تهیه کرد

پماد زینک اکساید به جای کرم ضدآفتاب

با این توضیحات آیا می توان به جای کرم ضدآفتاب، از پماد زینک اکساید استفاده کرد؟

پاسخ: خیر

چرا؟ به سه دلیل زیر:

اندازه ذرات زینک اکساید

  • درشت است

درست است که زینک اکساید یک فیلترفرابنفش وسیع الطیف است اما اندازه ذرات مهم است. در ضدآفتاب های وسیع الطیف آمیزه ای از زینک اکساید درشت (میکرو) و ریز (نانو) استفاده می شود. به همین دلیل وسیع الطیف است. اما در پماد زینک اکساید فقط از زینک اکساید درشت استفاده می شود زیرا خاصیت ضدالتهابی از آن می خواهیم.

زینک اکساید ریز و درشت

حامل های زینک اکساید

  • چرب است

زینک اکساید درشت، چربی دوست است به همین علت در پمادهای زینک اکساید از حامل های خلی چرب مثل ژل پترولاتوم و مینرال اویل استفاده شده است. این ترکیباتی خیلی چرب باعث انسداد منافذ می شود و اگر به درستی پاک نشود می تواند باعث جوش زدن پوست شود. این ترکیبات چرب کومدوژن محسوب می شوند.

پترولاتوم

انعکاس نور توسط زینک اکساید

  • سفید می کند

در پمادهای زینک اکساید داروخانه ای از زینک اکساید درشت استفاه می شود. این ذرات درشت نور سفید را منعکس می کنند. این انعکاس نور باعث می شود که پوست فرد استفاده کننده سفید به نظر برسد و این ممکن است باعث جلب نظرات منفی اطرافیان شود که خوشایند نیست.

سفید کنندگی ضدآفتاب

زینک اکساید برای قرمزی پوست صورت

زینک اکساید تحریکات سطحی ناشی از خراشیدگی، حساسیت، مواجهه با آفتاب را التیام می بخشد و می تواند به عنوان یک پماد ضدالتهاب یا ضدقرمزی مورد استفاده قرار گیرد. زینک اکساید روی سطح پوست مانند یک زره محافظ قرار می گیرد و جلوی وارد شدن مواد محرک به پوست را می گیرد و از تبخیر رطوبت از سطح پوست جلوگیری می کند.

زینک اکساید برای رفع تاول

زینک اکساید را روی تاول های تازه و بزرگ استفاده نکنید. اما برای پیشگیری از تاول زدن پوست (مثلا وقتی کفش نو می خرید و احساس می کنید پوست پا را اذیت می کند) می توان از زینک اکساید استفاده کرد. باید به داروخانه بگویید چسب پانسمان پهن که حاوی زینک اکساید است می خواهید. بعد قسمت هایی از پا که احساس می کنید با کفش اذیت است را چسب بزنید. روی ان جوراب بپوشید و کفش تان را پا کنید

زینک اکساید برای درمان زخم

هر چند زینک اکساید برای بهبود زخم های سطحی بسیار موثر است اما برای زخم های عمیق به هیچ عنوان نباید استفاده شود چون ممکن است وضعیت آن را بدتر کند

حساسیت به زینک اکساید

خود زینک اکساید معمولا حساسیت زا نیست اما ترکیباتی مثل پترولاتوم، مینرال اویل، لانولین که همراه آن به عنوان حامل استفاده می شود می تواند ایجاد حساسیت کند. بنابراین اگر پوست تان حساس است قبل از مصرف پماد زینک، تست حساسیت انجام دهید. مقدار کمی از آن را روی پوست بزنید و چند ساعت صبر کنید تا مطمئن شوید پوست تان به آن حساسیت ندارد

ویدئو: چرا پماد زینک اکساید نمی تواند جایگزین ضدآفتاب باشد

پرسش و پاسخ در مورد زینک اکساید

زینک اکساید تاثیری روی افزایش فعالیت ملانوسیت ها ندارد. اما وجود ترکیبات حساسیت زا  مثل لانولین در داخل پمادهای زینک اکساید ممکن است در دراز مدت ایجاد لک و تیرگی ناشی از التهاب کند.  

هر چند که اثر ضدمیکروبی زینک اکساید روی دو باکتری مولد بوی زیر بغل به نام های کورینه باکتریوم و استافیلوکوکوس اثبات شده اما استفاده  همیشگی از پماد زینک اکساید برای جلوگیری از بوی بد در ناحیه زیربغل توصیه نمی شود. زیرا پماد زینک اکساید حاوی ترکیباتی است که در منافذ عرق ایجاد انسداد می کند. این در دراز مدت باعث ایجاد فولیکولیت می شود. ورم غدد لنفاوی هم ممکن است به علت حساس بودن این غدد در برخی افراد به ترکیبات پماد زینک اکساید اتفاق بیفتد. مصرف دئودورانت ها و آنتی پرسپیرانت های حاوی زینک اکساید اشکالی ندارد، اما پماد زینک اکساید را نمی توان جایگزین این محصولات کرد. 
Corynebacterium = کورینه باکتریم
Staphylococcus = استافیلوکوکوس
lymph nodes = غدد لنفاوی
 
پماد آلفا برای ترمیم زخم و زینک اکساید برای رفع قرمزی و التهاب استفاده می شود. هیچ کدام اینها جایگزین ضدآفتاب نمی شود. در دوران بارداری مصرف ضدآفتاب های مینرال یا فیزیکال توصیه می شود. 

بله. زیرا حاوی ترکیبات چرب و کومدون زا است و می تواند باعث ایجاد کومدون و آکنه شود. 

اگر میکرونیدلیگ عمیق کار شده و پوست صورت زخم عمیق دارد خیر. بعد از میکرونیدل های سطحی اشکالی ندارد. 

author-avatar

درباره احسان حسنانی

مدرس و پژوهشگر مراقبت از پوست، کارشناس ارشد گرایش بیوتکنولوژی، با بیش از 20 سال فعالیت در حوزه مراقبت از پوست و مو، آرایشی بهداشتی و کازمتیک

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.