کراتین برزیلی: صاف کردن مو با مواد اسیدی!

صافی کراتین نوعی صاف کردن مو با مواد اسیدی است. این کار در سال  2003 برای اولین بار در برزیل انجام شد. بعدا بقیه کشورها هم استفاده کردند و اسم کراتین برزیلی روی آن گذاشتند.

Brazilian Keratin Treatment, BKT = Brazilian Blowout

بر خلاف صاف کننده های قلیایی (هیدروکسیدها و تیول ها)، این روش را می توان روی مویی که قبلا صاف شده یا رنگ شده هم استفاده کرد. البته کاملا بستگی به مواد دارد. برخی از این مواد کراتین برزیلی را روی مویی که قبلا رنگ شده و در اثر رنگ مو و دکلره آسیب دیده نمی توان استفاده کرد. برخی از آنها هم فقط برای موی سالم مناسب است.

پ هاش محلولهای صافی کراتین معمولا اسیدی است و برخی از آنها به 2 هم می رسد. به همین علت صافی مو با مواد اسیدی هم به آن می گویند/

نقش کراتین هیدرولیزشده

کراتین هیدرولیزشده گوسفند یا کراتین هیدرولیزشده مصنوعی با کمک فرمالدهید و حرارت اتو روی سطح موها چسبانده می شود. مو را سنگین و صاف می کند. یک فرضیه اثبات نشده هم وجود دارد که می گوید کراتین هیدرولیز شده می تواند به کورتکس نفوذ کند و جای خالی کراتین های از دست رفته مو را پرنموده و آن را تجدید ساختار کند. هر چند که این فرضیه هیچ گاه اثبات نشد!

ماندگاری کراتین برزیلی

صافی کراتین ماندگاری متغیر دارد و ممکن است بعد از 6 تا 20 هفته نیاز به تجدید داشته باشد.

متیلن گلایکول فرمالدهید آزاد می کند

صافی های کراتین اغلب حاوی فرمالدهید است. آنهایی که ادعای فاقد فرمالدهید بودن دارند معمولا حاوی ترکیباتی هستند که در اثر حرارت اتو تبدیل به فرمالدهید می شوند. مثل متیلن گلایکول که در شکل بالا نشان داده شده هاست

نقش فرمالدهید در کراتین برزیلی

فرمالدهید و آلدهید های دیگر به خودی خود صاف کننده مو نیستند. نقش فرمالدهید ایجاد پیوندهای عرضی بین کراتین مو و کراتین هیدرولیزشده استفاده شده است.

فرمالدهید علاوه بر اینکه سرطانزا است، خاصیت تراتوژن نیز دارد. یعنی می تواند به جنین آسیب بزند بنابراین صافی کراتین در دوران بارداری مطلقا ممنوع است. مطالعه ای که در برزیل انجام شد نشان داد که 23 برند وجود دارد که فرمالدهید بیش از 0.2 درصد دارد. غلظت های 3 تا 11 درصد مشاهده شد که 18 تا 54 برابر بیش از حد مجاز است. حد مجازی که توسط آژانس نظارت بر سلامت ملی وضع شد.

برخی از کراتین هایی که ادعا می کنند فاقد فرمالدهید هستند حاوی ماده خطرناک تری به نام گلوتارآلدهید هستند.

گلوتارآلدهید جایگزین خطرناک فرمالدهید!

گلوتارآلدهید یک دی آلدهید است که در غلظت 0.2 درصد به عنوان نگهدارنده آرایشی بهداشتی و همچنین در غلظت تا 2 درصد به عنوان استریل کننده در ضدعفونی کننده های بیمارستانی فروخته می شود. از آنجا که پیوندهای عرضی قوی با پروتئین های DNA ایجاد می کند از فرمالدهید سمی تر است و خطر آن برای سیستم تنفسی از فرمالدهید بیشتر است. استفاده از گلوترآلدهید در محصولات صاف کننده مو در هر غلظتی ممنوع است.

گلوتارالدهید به جای فرمالدهید

گلایوکسیلیک اسید و مشتقات آن

گلیوکسیلیک اسید یا گلایوکسیلیک اسید (همان فرمیک اسید یا اکسواستیک اسید) که یک اسید آلدهیدی محسوب می شود. پس از آنکه استفاده از فرمالدهید در محصولات صاف کننده مو در بسیاری از کشورها ممنوع شد، گلایوکسیلیک اسید به شکل گسترده ای در محصولات صاف کننده مو جای پای خود را باز کرد. به نقل از منابع، گلایوکسیلیک اسید در اثر مواجهه با حرارت می تواند فرمالدهید آزاد کند. صاف کننده های حاوی گلایوکسیلیک اسید در حضور حرارت و با ایجاد یک ساختار بیوپلیمری، مو را صاف می کنند. 

گلایوکسیلیک اسید در کراتین برزیلی

مشتقات گلایوکسیلیک اسید

مشتقات گلایوکسیلیک اسید مثل گلایوکسیلوئیل کربوسیستئین و گلایوکسیلوئیل کراتین آمینو اسید اکسواستامید نیز در صاف کننده های مو استفاده می شوند. این مواد در ساختار مو تغییر موقتی ایجاد می کنند. مکانیسم عملکردشان مشابه بقیه صاف کننده های اسیدی است.

استفاده از ترکیبات آزادکننده فرمالدهید تحت نام بدون فرمالدهید روز به روز در حال گسترش است. این محصولات قول ایمنی بیشتر می دهند، در حالی که ادعای بی اساسی بیش نیست.

علی رغم اینکه  صاف کننده های حاوی گلایوکسیلیک اسید روی سطح مو را با لایه ای به ظاهر محافظ می پوشانند و به آن ظاهری درخشان می دهند، گلایوکسیلیک اسید کراتین های مو را از بین می برد و باعث کاهش مقاومت کششی ساقه مو و شکننده شدن مو می شود.

وبینار ترکیب شناسی محصولات صافی مو 5 شهریور 1400

درباره نویسنده

مدرس و پژوهشگر مراقبت از پوست

مطالب مرتبط

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.